Je laatste werkdag is aangebroken en het is tijd om afscheid te nemen van al jouw collega’s en natuurlijk de werkvloer. Van de ene op andere dag ben je opeens met pensioen en heb een zee aan vrije tijd. Dit betekent dat je kunt doen wat je wil! Maar wat als je juist niet helemaal weet wat je nu echt wil? Wij geven jou een aantal pensioen tips zodat jij voor jezelf kunt bepalen wat het beste bij jou past. 

Zoek naar balans

Vraag jezelf allereerst af: welke levensstijl past het beste bij mij? Je kunt bijvoorbeeld op avontuur gaan en allerlei vakanties en uitstapjes op de planning zetten of beginnen aan een bepaald project. Ga je op pad met één van de tweedehands Burstner campers, koop je een caravan of pak je gewoon de fiets? De opties zijn eindeloos en je kunt helemaal zelf bepalen hoe jij de tijd indeelt. Het is daarentegen ook mogelijk dat jij juist voor rust en ontspanning wil kiezen. Vooral als jouw carriere vrij hectisch was, heb je misschien juist meer behoefte aan wat tijd voor jezelf en de mensen om je heen. Als je dan tot rust bent gekomen, is het vanzelf wel weer tijd om dingen te ondernemen. 

Blijf doelen stellen 

Als je met pensioen gaat, heb je ineens veel vrije tijd. Voordat je straks denkt, wat moet ik met al die tijd doen, kun je je beter een beetje voorbereiden. Stel jezelf een aantal kleine doelen. Wat zou je altijd nog eens willen doen of wat wil je nog bereiken? Leren piano spelen of het huis opknappen bijvoorbeeld, daar heb je nu alle tijd voor. Ook kun je kijken hoeveel tijd je nu wilt besteden aan je huidige hobby’s en welke hobby’s je wellicht nog eens zou willen uitproberen. Het is belangrijk om ook tijdens je pensioen, altijd vooruit te blijven plannen. Zo kun je toeleven naar nieuwe momenten en blijf je niet hangen in het nu. Spreek uit wat je in de toekomst wilt bereiken of schrijf het ergens op, zo blijf je bezig met de toekomst!

Investeer in sociaal contact

Het kan voorkomen dat met pensioen gaan ervoor zorgt dat je minder mensen spreekt, vooral als je veel met collega’s optrok. Probeer dus echt te investeren in het onderhouden van sociale contacten. Je kunt het beste al voor je pensioen een kring van vrienden en kennissen opbouwen. Bij een nieuwe sport bijvoorbeeld zul je al snel nieuwe mensen leren kennen en een leuke pensioentijd tegemoet gaan. Het zoeken naar een sport is sowieso een goed idee om in beweging te blijven. Je doet nieuwe contacten op en je blijft vitaal, win-win! 

Categorieën: Nieuws