Een nieuwe wagen aankopen, is een grote investering. Je koopt slechts een handvol wagens in je leven, waardoor het belangrijk is dat je goed nadenkt over je aankoop. Een auto kopen kost bovendien ook veel geld. Op voorhand bepalen wat je belangrijk vindt aan een wagen zal de zoektocht hopelijk iets eenvoudiger maken.

Stockwagen versus nieuwe wagen versus tweedehandswagen

Een van de eerste beslissingen die je moet nemen, is de keuze tussen een stockwagen, nieuwe wagen of een tweedehandswagen. Alle drie hebben ze hun voor- en nadelen. Het grote voordeel van een nieuwe wagen is dat deze logischerwijs volledig nieuw is. Er staan geen kilometers op en jij bent de eerste chauffeur. Nadelen zijn natuurlijk de prijs en in sommige gevallen de lange wachttijd door productie.

Een stockwagen is een wagen die in de toonzaal van een dealer staat, maar die verkocht worden om plaats te maken voor de nieuwe modellen. Deze wagens worden gebruikt om potentiële kopers een testrit te laten rijden. Het grote voordeel is dat de wagen eigenlijk zo goed als nieuw is, maar goedkoper is dan een nieuwe wagen. Een nadeel is dat je de wagen moet nemen zoals hij is. Je kan er geen opties aan toevoegen of afhalen. Daarnaast zijn er niet altijd stockwagens beschikbaar en ook niet van elk merk. Indien je interesse hebt in stockwagens van Volkswagen, dan moet je echt naar een gespecialiseerde dealer gaan om na te vragen of en wanneer zij stockwagens Volkswagen beschikbaar hebben.

Tweedehandswagens hebben natuurlijk het grote voordeel dat ze de goedkoopste optie van de drie zijn. Vaak heb je hier ook nog onderhandelingsmarge. Het grootste nadeel is natuurlijk dat je auto al slijtage heeft. Zeker bij een particuliere verkoper weet je niet of er verborgen gebreken zijn én heb je ook geen garantie na aankoop.

Bepaal het merk van je wagen

Welk merk van wagen je wil kopen, hangt natuurlijk voor een groot deel af van je budget. Heb je een groter budget, dan kan je voor duurdere wagens gaan zoals Volkswagen Hasselt, BMW of Mercedes. Bij een kleiner budget, kan je voor merken zoals Renault of Toyota gaan. Hou er rekening mee dat bij wagens zoals Volkswagen of BMW ook de onderdelen vaak duurder zijn dan bij goedkopere merken. Dit is vooral van toepassing wanneer je je onderhoud laat doen in een merkgarage. Bij garages die meerdere merken verkopen en onderhouden, heb je meer kans op goedkopere onderhoudsbeurten omdat zij niet gebonden zijn aan specifieke leveranciers.

Categorieën: Auto