In de moderne samenleving kan men niet langer om de camera heen. Hij is overal op straat en binnen, aan de muur of op palen, of in de hand in de vorm van een mobiele telefoon. Tegenwoordig zijn er meer camera’s dan mensen in Nederland en dat heeft bepaalde voor en nadelen voor onze samenleving.
Camera in het verkeer
Een voorbeeld van een voordeel is het gebruik van camera’s in het verkeer. Denk hierbij aan camera’s gebruikt voor de handhaving van verkeersregels, zoals snelheids camera’s, maar ook de nieuwere camera’s om te kijken of mensen een gordel dragen, of hun telefoon gebruiken achter het stuur. Maar denk ook aan beste achteruitrijcameras. Dit soort camera’s zitten achterop een auto om zo met die achteruitrijcamera caravan beelden naar de bestuurder te verzenden zodat deze makkelijk kan zien wat er achter het voertuig gebeurt.
Nadelen
Echter zijn er ook nadelen aan de vele camera’s. Veiligheidscamera’s bijvoorbeeld kunnen bijdragen aan de veiligheid, maar kunnen ook misbruikt worden, waardoor de privacy, waar wij als westerlingen altijd zo gesteld op zijn, in het gedrang kan komen. Kijk maar in China bijvoorbeeld, waar de privacy van burgers minder belangrijk wordt gevonden ten opzichte van de veiligheid van het land. Daar houden camera’s op grote schaal gegevens bij van mensen, welke door gezichtsherkenning steeds uitgebreider wordt.
Maar ook de drang om alles wat er gebeurt in het leven op camera vast te leggen kan als een nadeel worden gezien. Doordat iedereen op zijn telefoon een foto of video kan maken en gelijk kan delen met mensen, zijn mensen steeds vaker zwaar gefocust op die digitale wereld en op hoe ze er daar uit zien. Mensen kunnen soms minder bezig zijn met het moment zelf dan met het delen van dat moment met mensen online. Het online leven overschaduwd zo door de vele camera’s soms het echte leven.