Het is algemeen bekend dat de accu een essentieel onderdeel is van elke auto. Het levert namelijk de elektrische energie die nodig is voor het starten van de auto en zorgt daarnaast voor een soepel werking en het voorkomt onverwachte stilstand. Echter zijn er verschillende accu’s om uit te kiezen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Het kan daarom lastig zijn om te beslissen welke accu het beste past bij jouw auto. In deze blog hebben we om deze reden een aantal belangrijke overwegingen op een rijtje gezet waardoor je de perfecte auto-accu voor jouw voertuig kan kiezen.  

 

1. Compatibiliteit met je voertuig

Auto’s verschillen natuurlijk afhankelijk van het model en merk. Als gevolg hiervan verschillen auto’s ook in hun energiebehoeften. Zorg er daarom voor dat je een accu kiest die specifiek ontworpen is voor het merk en model van jouw auto. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je voertuig of vraag advies aan een professional. 

 

2. Type accu

Net zoals dat er verschillende modellen auto’s zijn, zijn er ook verschillende soorten auto accu’s. Zo zijn er onder andere loodzuur, gel, lithium en AGM (absorbed glass mat) accu’s. Elk type accu heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn loodzuuraccu’s heel betaalbaar, en zijn AGM accu’s ideaal voor voertuigen met geavanceerde elektronica. Verdiep je daarom goed in deze voor- en nadelen en kies het type accu wat het beste aansluit bij jouw behoeften. 

 

3. Accucapaciteit 

De capaciteit van een accu bepaalt hoeveel energie de accu in staat is om op te slaan. Hoeveel accucapaciteit je auto nodig heeft hangt onder andere af van de grootte van het voertuig en de hoeveelheid elektronica. Vaak kan je de aanbevolen accucapaciteit terugvinden in de handleiding van de leverancier. 

 

4. Onderhoud

Sommige accu’s vereisen meer onderhoud dan anderen. Zo moeten bij sommige accu’s regelmatig de elektrolyt bijgevuld worden, terwijl andere accu’s geheel onderhoudsvrij zijn. Mocht je al wat ervaring hebben en het leuk vinden om aan je auto te sleutelen, dan kan je kiezen voor een accu die wat meer onderhoud vergt. Zo niet, kies dan voor een onderhoudsvrije accu om overbodige bezoeken aan de garage te voorkomen.

 

7. Afmetingen en plaatsing

Controleer voor het aanschaffen van een accu goed de afmetingen om ervoor te zorgen dat deze in de accubak van je voertuig gaat passen. Let daarnaast op de plaatsing van de polen. Deze moeten overeenkomen met de configuratie van je voertuig om een goede aansluiting mogelijk te maken. 

 

Door de bovenstaande overwegingen in acht te nemen, kan je een accu selecteren die perfect aan de specifieke eisen van jouw voertuig voldoet. Natuurlijk kan je dit ook door een garage laten doen, maar door zelf een accu aan te schaffen, en eventueel zelfs te installeren, kan je vaak flink wat kosten besparen. Kijk voor het aanschaffen bijvoorbeeld eens naar het brede assortiment aan auto accu’s van Bogijn. Hier kan je bovendien gebruikmaken van een handige kentekencheck, om zo snel de accu te vinden die het beste past bij jouw auto. 

 

Categorieën: Auto