Wanneer je je auto wil verkopen is het bepalen van de juiste waarde ervan erg belangrijk. Je mag op je intuïtie afgaan, maar je moet zeker ook onderzoek doen. Anders wacht je misschien weken op een bericht van een mogelijke koper. Hier heb je alvast enkele tips.

De prijs van je auto

Het bepalen van de juiste prijs helpt je niet alleen je auto sneller te verkopen, het zorgt er ook voor dat beide partijen het gevoel hebben dat ze voordeel hebben bij de deal. De waarde van een auto wordt bepaald door verschillende elementen zoals ouderdom, toestand, kilometerstand, opties, enzovoort. Maar sommige dingen heb je niet in de hand. Als de markt verzadigd is met modellen zoals dat van jou, is het eenvoudiger voor een koper om zijn heil ergens anders te zoeken. Dit effect zal er voor zorgen dat de prijzen in het algemeen dalen.

Ideaal gezien vind je een prijs die zich bevindt tussen wat de koper wil betalen en wat jij wil krijgen. Hierna enkele tips voor het vinden van die ‘sweet spot’.

Kijk naar de prijzen van identieke modellen

De kans is groot dat andere mensen dezelfde auto als jou verkopen. Kijk op het internet of in de krant naar de prijzen van identieke modellen. Op die manier ben je er zeker van dat je niet te veel of te weinig voor je auto vraagt.

Besef in welke mate de kilometerstand de prijs beïnvloedt

Het vergelijken van de kilometerstanden is één van de beste manieren om te bepalen of je meer of minder mag vragen voor jouw auto dan wat iemand anders voor hetzelfde model vraagt. De ratio ouderdom versus kilometerstand is belangrijk. Als je een auto verkoopt die twee jaar oud is en 50.000 kilometer op de teller heeft, dan kunnen de mensen aannemen dat er veel mee gereden is. Het tegengestelde is bijvoorbeeld een auto van tien jaar met een kilometerstand van 80.000. De gemiddelde kilometerstand is 15.000 km / jaar.

Bepaal een competitieve prijs

Als verkoper moet je een prijs bepalen die competitief is op de markt, maar je kan in eerste instantie beter wat meer vragen. Het laat immers de nodige ruimte voor onderhandelingen met een potentiële koper. Denk aan de uiteindelijke prijs die je wil krijgen voor je auto en werk je dan een weg naar boven, rekening houdende met alle factoren en elementen die we eerder al vermeldden.

Bron: Autoboard.nl

Categorieën: Auto